Content marketingul sau marketingul prin conținut este un instrument de marketing online cu rezultate reale pentru clienții de orice dimensiune și din orice domeniu de activitate. Popularitatea lui, care l-a transformat în poate trendul momentului, se datorează ușurinței cu care poate fi aplicat în orice business, mai ales datorită dezvoltării rețelelor de socializare. În plus, costurile sunt mult mai scăzute decât în cazul altor variante.
Ce este content marketingul?
Marketingul prin conținut se referă la crearea de conținut relevant pentru public, din domeniul în care activează compania, principalele canale utilizate pentru a distribui acest conținut fiind social media. Astfel, în funcție de canalul utilizat, conținutul poate fi text, foto, video, audio sau combinații ale acestora. Prin oferirea de materiale sau informații utile și gratuite, compania se poziționează ca expert în nișa sa, devenind un etalon în ceea ce privește profesionalismul și experiența căpătate.
Content marketing-ul ia forma postărilor de social media, a articolelor de blog, a newsletter-ului, webinarii, ebook-uri, podcast-uri și multe altele.
Ce avantaje aduce content marketing-ul pentru afacere ta?
Așa cum spuneam încă de la început, popularitatea pe care a câștigat-o content marketing-ul în ultimii ani, se datorează ușurinței cu care poate fi pus în aplicare, versatilității care permite folosirea lui în absolut orice domeniu și a costurilor reduse. Pe lângă acestea, content marketing-ul ajută și la atingerea obiectivelor companiei, printre care amintim:
- Crește notorietatea de brand – informații prețioase din diverse domenii sunt la mare căutare și au capacitatea de a capta audiența într-un timp foarte scurt. Publicul petrece mult timp online, caută conținut de calitate, astfel că brandurile trebuie să fie acolo. Orice lucru nou pe care îl învață un utilizator, va fi o bilă albă pentru brand și cu siguranță va contribui la îmbunătățirea imaginii în mintea consumatorului.
- Crește vânzările – content marketing-ul identifică potențiali cumpărători în aceia care sunt interesați de domeniu în general. Prin educarea continuă a publicului, acest instrument poate să grăbească procesul de cumpărare, ceea ce va duce la vânzări mai mari.
- Oferă mai multă vizibilitate – conținutul de calitate atrage după sine mai mulți vizitatori în site, mai ales atunci când vorbim despre articolele de blog. Acest lucru contribuie la o poziție mai bună în motoarele de căutare, astfel încât crește și traficul în site, iar clienții potențiali sunt la doar un click distanță de produsele tale.
Cum stabilești strategie de content marketing?
Oamenii nu caută doar conținut educativ pe social media, ci și divertisment. De aceea, un prim pas esențial în construirea unei strategii solide de content marketing este identificarea și cunoașterea publicului țintă. Cine este și ce face clientul nostru vizat? La ce tip de conținut reacționează și ce fel de mesaj este mai potrivit pentru el? Este bine cunoscut faptul că tinerii noii generații sunt mari consumatori de conținut video de scurtă durată pentru că se plictisesc foarte repede. Este audiența ta formată din acești tineri? Atunci știi ce ai de făcut. Mediul de business se bazează în continuare pe articole elaborate care să conțină cifre și statistici, deci pentru afacerile business-to-business, acesta este tipul de conținut căutat.
Cele mai importante aspecte pentru o bună strategie de content marketing sunt:
- Relevanța conținutului
- Constanța distribuirii lui
- Diversitatea
- Planificarea
- Urmărirea rezultatelor
Social media ne permite analiza rezultatelor pe fiecare acțiune, astfel încât vom putea testa, fără costuri mari, diverse tipuri de conținut pentru a stabili la ce anume reacționează mai puternic audiența noastră. Astfel, optimizăm în permanență și ne adaptăm pentru a face față schimbărilor din mediu și din comportamentul de consum. Nu știi de unde să începi? Hai să stăm de vorbă!